Sju tips för en lyckad säsongsavslutning | Bicycling.se
Träning

Sju tips för en lyckad säsongsavslutning

18 sep 2019

Tiden från att högsäsongen övergår till mörker och kyla kan lätt bli en fas där cyklandet mest blir ångestladdat. Men även om tävlandet börjar nå sitt slut och de viktiga matcherna är över, så är hösten en mycket viktig stund där du lägger grunden för kommande år.

Oavsett hur säsongen har gått brukar de flesta cyklister bli aningen mätta på både tävlandet och tränandet när höstlöven börjar falla. Och då är den stora frågan: ska du bara köra på och hålla ut så länge det går, eller ska du ta en paus? Hur mycket mentalt krut vågar du satsa på hösten, med risk för att du inte orkar dig genom vintern? Eller ännu värre, att energin är slut lagom tills säsongen sätter igång på nytt.

Här är sju sköna tips för en lyckad säsongsavslutning.

 1. Rätt prylar för rätt väder 
  Att vara blöt och kall gör ingen glad. Nyckeln till att hitta trivseln i kallt eller skitigt väder är, som bekant, bra kläder. För med bra kläder behöver du vare sig bli kall eller blöt. Och vill du hålla leran på avstånd ifrån kläderna är det skärmar som gäller, och då kan du välja på modeller som både fungerar i skogen och modeller som är mer lämpade för cykling längs vägar. Här bör du också säkra upp en fungerande tvätt, av både dig själv och cykeln. Har du bra möjligheter att skölja av dig själv och cykeln direkt efter träning så blir efterarbetet inte så omfattande.

 1. Gör något annat 
  Har du helt tappat motivationen för att cykla, men inte träna? Spara då på det dyrbara mentala bränslet och gör något annat, där du fortfarande får bra träning, men slipper cyklandet. Att våga bryta mönstret är ofta ett bra recept till att hitta tillbaka, istället för att envist mata på i samma hjulspår och hoppas på vändning. Risken att du bränner upp all din motivation är alldeles för stor. Självklart kan eliten inte riktigt tänka så, men för dig som cyklar på en rimlig nivå är det viktigt att det roliga överväger.

 1. Glöm distanspassen 
  Att låta tiden växa från tre till fyra eller fem timmar är sällan ett problem när vårvärmen, fågelkvitter och ljuset kryddar tillvaron. Men när allting börjar övergå till dunkel och kyla är det betydligt svårare att motivera sig till långa pass. Utmana inte dig själv med för många och långa pass. Om du tvingas gräva alltför djupt efter motivationen är risken stor att du får ett bakslag senare under vintern.
 1. Leta upp mindre tävlingar 
  Att köra högintensiv träning och tidsstyrda intervaller är ofta mentalt kämpigt under hösten. Ett bra sätt för att ändå få den så nyttiga träningen i den röda zonen kan vara att tävla. Då är det plötsligt någon annan som både bestämmer förutsättningar och fart, och du behöver bara rätta dig efter det. Finns det inte några tävlingar inom en rimlig närhet kanske du och dina träningskompisar kan sätta upp en enkel bana och sedan, ett par gånger i veckan, köra egna race. Släpp det blodiga allvaret och lek er genom hösten. Tänk på att göra det så enkelt att inget kan gå snett. Och sätt upp regler så att formatet fungerar även om spridningen på cyklisterna är stor.

 1. Planera vintern 
  Det stora vinterblocket är en tuff utmaning för svenska cyklister. En riktigt bra vinter handlar oftast om att rätta sig efter det väder och de förutsättningar som står till buds. Istället för att bryta ihop när termometern fryser är det bättre att hitta alternativ till det rena cyklandet. Är det rikligt med snö är skidor det perfekta komplementet. Är det alldeles för kallt bör du kolla på alternativ inomhus – kanske simning, spinning eller trainer. Kort sagt, gör det bästa av situationen och låt hösten bli tiden där du förbereder dig för alla omständigheter som en vanlig svensk vinter brukar innehålla.

 1. Satsa på något roligt 
  Att vara slav under klockan, watt- eller pulsmätaren är sällan bra för den som har svårt med motivationen. Då blir tiden eller intensiteten oftast väldigt dyrköpt. Att lura sig till bra träning genom att hitta på något kul är en betydligt bättre metod för att ändå bokföra nödvändig träning. Ett hett tips är att sätta rubriken teknikträning, och sedan leta upp lite tekniskt utmanande terräng och leka dig genom ett par timmar av träning, där fokus är teknik. Att även fysiken får sig en nödvändig portion av träning är bara bonus – utan att du egentligen tänkte på det. 
 2. Bli en året-runt-pendlare
  Gör det till höstens största projekt att cykelpendla, oavsett väder och vind. Glöm alla stegräknartävlingar. Be istället din arbetsgivare att instifta ett eftertraktat pris och utmana dina arbetskamrater i den nu så heta OS-grenen cykel: den som hojar flest kilometer innan jul vinner.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!