Cykelvasanvinnaren 2018 Michael Olsson: Strulveckor bäddade för seger | Bicycling.se
MTB / Cykelvasan

Cykelvasanvinnaren 2018 Michael Olsson: Strulveckor bäddade för seger

2 aug 2019

För betraktaren kanske det inte kändes så dramatiskt. Michael Olsson gick loss en mil före mål och slösade bort sina motståndares krafter innan han spurtade hem segern under I fäders spår-banderollen i Mora förra året. Men enkelt var det aldrig.

Michael Olsson har absolut ingen dålig radda med Cykelvasanresultat. Plats 13, 28 och 8, 2015 till 2017, är absolut inget att skämmas över. Men det var inte förrän förra året han prickade in den där riktiga fullträffen. I vanliga fall förbereder sig Michael på ungefär samma sätt. Han är en minst sagt rutinerad cyklist med både linje-guld på landsväg och podium på världscup i mountainbike XCM. I och med att det är tävling nästan varje helg under säsong följer veckorna ungefär samma mönster. Söndag tävling. Måndag ta det lugnt. Sen två bra träningspass tisdag och onsdag. Två dagar före tävling vilar Michael, då blir det ingen cykel alls. Och sen dagen före brukar han trampa igenom ordentligt. Max kraftuttag på en kvart och sen rulla ur benen så att passet kanske blir en ungefär en timme.

– Men så blev inte veckan före Cykelvasan förra året, säger Michael med ett skratt. Jag hade kört EM i Skottland, XCO, tisdagen fyra dagar före Cykelvasan. Jag kraschade inför tävlingen som sen visade sig vara stenhård. När jag flög hem kom inte cykeln med. Det dröjde ända till torsdagskvällen innan jag kunde åka och hämta upp den på flygplatsen. Så det var bara att stressa vidare och åka hela natten upp till Sälen.

Resan till EM hade för övrigt inletts med att Michael försökte checka in på Landvetter fast biljetten råkade ha Arlanda som utreseflygplats. Inte en utan två struliga veckor som uppladdning alltså. På fredagen, dagen före Cykelvasan, blev det sovmorgon och lite lättare cykling. När väckarklockan ringde på tävlingsdagen var peppet sjukt dåligt.

– Jag var verkligen inte sugen. Jag sa till flickvännen ”äh, jag skiter i det här, jag har lust att bara åka hem”.

– Men det kanske var det som behövdes för mig, för att jag skulle slappna av. Jag hade inga förväntningar. Kanske är det lite så det funkar bäst för mig?

Nästan lika bra gick det i våras när Michael återigen laddat upp med lite flygstrul till en världscuptävling, XCM, i Frankrike. Väskan med skor och pedaler försvann med flyget så dagen före tävling sprang han runt och letade prylar i olika cykelaffärer. Resultat? Trea, i absolut knallhård konkurrens. Bra går det också på en världscuptävling i Belgien under våren. Det är nollgradigt vid starten vid 07.30. Sen börjar det snöa. Sen får han stanna och göra tvåan i skogen. På med brallorna, cykla skiten ur sig i fem timmar för att komma in på en hedrande sjätteplats. Michael gnäller inte så mycket. När jag frågar hur ont det gör att vinna Cykelvasan rycker han bara på axlarna och pratar om att förtränga smärtan. Michael Olsson har inte läst Tim Krabbés roman Cyklisten, men han är som klippt och skuren efter den digra cykelromantiska citatströmmen som författaren skaldar. Till exempel ”Tävlingscykling handlar om att äta upp det som finns på din motståndares tallrik innan du börjar äta på din egen”. Det var så Cykelvasan vanns 2018.

– Det gjorde ont. Vi gick loss vid Eldris, jag och den där norrmannen (Emil Hasund Eid, författarens anmärkning). Det blev en lucka direkt men jag var inte jättepigg. Men det var bara att köra. Jag hade krampkänning hela sista milen så jag fick försöka att inte dra på för mycket. Rävspelet går ju ut på att försöka dra lite mindre än motståndaren. Jag tog lite kortare förningar. Det är sällan så enkelt att den som är starkast vinner Cykelvasan. Jag var i alla fall inte den starkaste cyklisten mellan Sälen och Mora den dagen.

– Det kändes helt overkligt när jag gått i mål, inte minst på grund av att vägen dit varit så krokig.

  

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!