EM-guld till Alexandra Engen | Bicycling.se
MTB

EM-guld till Alexandra Engen

8 jul 2010

Med nordisk kyla genomförde Alexandra Engen från Bankeryd U23-damernas tävling och körde hem EM-guldet vid Europamästerskapen i Mountain Bike i Haifa. I herrar U23 körde Olof Jonsson med samma taktik till sig en överraskande femteplats.

Med nordisk kyla genomförde Alexandra Engen från Bankeryd U23-damernas tävling och körde hem EM-guldet vid Europamästerskapen i Mountain Bike i Haifa. I herrar U23 körde Olof Jonsson med samma taktik till sig en överraskande femteplats.

Den gassande solen ger fortsatt heta dagar under tävlingarna i Haifa. Vid dagens två U23-tävlingar bjöd tunna molntussar på en något lägre temperatur.

Alexandra Engen kom till dessa mästerskap med ett EM-silver i bagaget från 2009 och hade ett uttalat mål att det var medalj som gällde för henne. Och efter en mycket taktiskt väl genomförd tävling blev det medalj och av ädlaste valör. Det var ingen lätt tävling och emot sin vanliga taktik, så höll Alexandra i bromsen under det första varvet. Det fanns några glada optimister bland deltagarna och de drog iväg som om det bara gällde ett varv. Men det var fyra varv som skulle avverkas.

Efter första varvets försiktiga öppning började Alexandra gasa på och direkt tog hon konkurrent efter konkurrent. I slutet av tredje varvet var hon ifatt då ledande schweiziskan Kathrin Stirnemann, som vid sista varvningen fick se sig passerad av Alexandra. Det blev direkt ett avstånd mellan de två, men det höll på att försvinna då Alexandra körde omkull.

Men detta var Alexandras dag och hon var snabbt igång igen. I mål hade hon en halv minuts försprång till schweiziskan. Trea kom Tanja Zakelj från Slovenien.

Sättet som Alexandra Engen genomförde loppet var mycket imponerande och hon visade åter igen att hon är stark vid mästerskapstävlingarna.

– Vi har varit här och tränat och dessutom förberett oss på värmen. Det här en mycket speciell bana och man kan inte bara gasa på. Jag visste precis hur mycket jag kunde belasta mig i den rådande värmen och jag kände mig trygg och hade tålamod, säger Alexandra.

Andreas Danielsson, SOK-coach:

– Det är ofrånkomligt att det skapas förväntningar när man har guldkapacitet, något som Alexandra verkligen känt av senaste tiden. Jag tycker att hon har hanterat det exemplariskt. Samtidigt vågar jag lova att den senaste veckan inte varit enkel för henne och att det funnits en hel del dramatik av olika slag, både under vårt värmeläger i Italien och på plats här i Israel. Men när starten väl gick spelade hon ut sina kort på bästa möjliga vis. Jag är djupt imponerad över Alexandra som på nytt visar att hon är en mästerskapscyklist som verkligen kan vinna.Europamästerskapen XCO Damer U23:
1 Alexandra Engen (Sverige) 1:27:45
2 Kathrin Stirneman (Schweiz) 0:34
3 Tanja Zakelj (Slovenien) 2:01

Olof Jonsson femma
U-23 herrarna startade halv tolv. De lätta molntussarna av och till dämpade temperaturen något, men å andra sidan var det uttalat från Olof Jonssons sida att han egentligen inte hade problem med värmen. Taktiken för Olof var att följa den svenska modellen, men han chockerade lagledningen med att redan under första varvet ligga på runt femtonde plats.

– Jag körde som vi sagt och allt kändes bra och jag hamnade så långt fram, konstaterade Olof.

Därefter började han klättringen upp genom fältet och när han mot slutet av loppet hade tagit sig fram till en tionde plats, var det idel glada miner i svensk teamet.

Olof Jonsson gick ut på sjätte och sista varvet som åtta och hade trötta konkurrenter framför sig. Men Olof Jonsson var inte trött. Han tog ett par skalpar till på vägen in mot mål där han slutade på en femte plats.

Denna placering är tangerat svenskt rekord! Det finns några tunga svenska cyklistnamn som åstadkommit det samma tidigare, Erik Jungåker, Emil Lindgren och Alexander Wetterhall. Och nu är Olof Jonsson med i den ”klubben”.

Fredrik Ericsson som gör sitt första mästerskap som MTB-förbundskapten, strålade ikapp med solen över Haifa och var imponerad över vad Alexandra Engen och Olof Jonsson åstadkommit. Han underströk också att han gillade sättet de gjort resultaten på och konstaterade lite blygsamt att med ett sådant här lag är det enkelt att vara förbundskapten. Han har all anledning att känna stor del i resultaten.

– Medaljer och mästerskap är alltid något särskilt. Men ibland blir jag lika glad och imponerad när aktiva lyfter sig själva långt över det normala, särskilt på mästerskap. Det var precis var Olof gjorde idag och jag måste verkligen säga att hans körning är bland det snyggaste jag sett bland svenska cyklister - oerhört kontrollerat, offensivt och stabilt, säger Andreas Danielsson.

Europamästerskapen XCO Herrar U23:
1 Mathias Flukiger (Schweiz) 1:52:01.078
2 Niels Wubben (Holland) 2:28.452
3 Patrick Gallati (Schweiz) 3:19.785

5 Olof Jonsson (Sverige) 4:17.880

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!