Jag hatar cyklar!!! | Bicycling.se
Cykelkultur

Jag hatar cyklar!!!

21 dec 2019

Krönika: Först måste jag lite självgott få erkänna att jag är ganska nöjd med att jag fick in en krönika med ovanstående rubrik på en så extremcyklistisk sajt som den du nu läser. Men om du inte redan exploderat av ilska skulle jag vilja utveckla resonemanget en aning.

Låt mig börja med ekonomin. Cyklar har i många fall fullkomligt ruinerat mig. Inte nog med att vettiga mountainbikes, stiliga cykelcrosshojar och lätta racers i min begreppssfär kostar som om nån vill döda dig så kan jag tillägga att det kanske ändå är uppgraderingarna som är det sjukaste i sammanhanget. Vet ni vad riktigt fina hjul kostar när man köper dem separat? Bra, då fattar ni varför jag hatar cyklar.

Jag hatar även barncyklar lite så där svepande med hela handen. Detta eftersom de fortfarande i skrivande stund 2019 är uppdelade så att flickcyklar ska vara rosa eller lila med blommor och hjärtan medan pojkcyklar ska vara gröna, blå eller svarta med blixtar och dödskallar. Ungefär. Dessutom väger barncyklar på grund av tillverkarnas girighet ofta nästan dubbelt så mycket som en bra racer. Detta är fullkomligt orimligt.

Jag ogillar även exempelvis fatbikes, liggcyklar och de flesta standardcyklar. Fatbikes eftersom de bara var en modefluga där tillverkarna ville få oss att köpa ännu en cykel och denna gång en cykel som var oduglig i de allra flesta sammanhang. Liggcyklar är jag bara lite allmänt rädd för och de flesta standardcyklar jag kommer i kontakt med är fullkomligt avogt inställda till cykling. Min frus damcykel till exempel. Den väger som en Volvo kombi med vinterdäck på stålfälg. Efter bara fem år är den i princip färdig för skroten fast den inte gått mer än några kilometer då och då mellan hemmet och affären. Den har fått samma, i och för sig sparsamma, omvårdnad som en annan damcykel i familjen. Denna den senare damcykeln rullar dock fortfarande glatt. Tilläggas kan att den damcykeln som fortfarande rullar är från 1938, så det borde inte vara omöjligt att tillverka kvalitetsdamcyklar i dag.

Generellt ogillar jag cyklar även för att de är så sjukt motsträviga. Inte bara är de omöjliga att ställa mot något fast, så som en vägg eller stolpe, utan att de så snart man vänder ryggen till smiter i väg och ramlar mot något dyrt, hårt, vasst eller ömtåligt. Cyklar är dessutom stört smutsattraherande. Tittar du bort ett ögonblick från din tvåhjuling letar hon blixtsnabbt upp någon pöl med blålera blandat med rysk lastbilsväxellådsolja och tvåkomponentslim som tar två veckor att tvätta bort. Även när det gäller transport så är cyklar svårt motvalls. Tvåhjulingar med styre, styrhandtag, sadel och pedaler är lika lätta att bära eller leda runt som stupfulla schimpanser med bandymålvaktshandskar – de fastnar i allt man kan fastna i.

Cyklar är också ömtåliga. De rostar. Växlar går sönder. Hjul blir skeva. Och vanligaste krånglet är givetvis punkteringar. Är det inte genomslag är det glassplitter eller stålradialfragment från däck. Cyklar gör också ont. Alla som trasslat in sig i sin egen eller någon annans cykel i en krasch vet att det finns ungefär 93 saker på en cykel som kan lemlästa och skada dig relativt allvarligt. Jag har åtminstone ett tiotal men för livet på grund av cyklar som puttat, stuckit eller knuffat mig med både vasst och trubbigt våld.

Jag hatar också konstiga cyklar. Alltså cyklar som är krångligt designade, långsökt konstruerade eller bara fula.

Och hur, tänker du kanske nu, ska den där dåren knyta ihop denna hatkrönika?

Enkelt. Jag hatar alltså cyklar. Men det finns ju som bekant något som är större än hat. Och det är kärlek. Jag älskar givetvis cyklar och cykling mer än dessa små bagatellartade irritationsmoment. Det är därför jag ägnar all denna energi, tid och ekonomi åt att trampa. Jag älskar givetvis cykling oändligt mycket mer än jag hatar. Men det är som ni förstår en helt annan krönika.

Niclas Sjögren äger när denna krönika publiceras, lite beroende på hur man räknar, nio cyklar. Av dessa är fyra välskötta sportcyklar och resterande tvåhjulingar i olika nivåer av förfall.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-12-21 19:06   Peja

Håller med fullständigt

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!