Nu drar långloppscupen 2019 igång! | Bicycling.se
MTB / Tävlingar

Nu drar långloppscupen 2019 igång!

9 maj 2019

Till helgen är det återigen premiär för långloppscupen och först ut av årets åtta deltävlingar är Billingeracet i Skövde

Första deltävlingen i Mitsubishi MTB Challenge som nu stundar är Billingeracet i Skövde. En riktig stigklassiker och ett perfekt lopp att testa var styrkorna och svagheterna är efter vinterträningen. Vi tog ett snack med Oskar Ekstam om årets första rejs

Så hur ser årets bana ut?

-Årets bana bygger i princip helt på förra årets bana med lite justeringar. På den första loopen (Öglunda-loopen) så har vi infört en ny depå vid Ljungstorp efter cirka 15 kilometers cykling. Dessutom har vi till i år lagt in en delning efter 22 kilometer och tagit fram en kortare variant av Öglundaloopen som är 34km. Den kortare loopen är tänkt att vara ett alternativ för de som inte cyklat så mycket mountainbike och på den nya kortare banan undviker man de lite mer utmanande partierna ner till och upp från Öglunda kyrkby. Perfekt för motionären som vill testa på långlopp alltså.

Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?  

- Öglundaloopen är den första loopen på Billingeracet. Starten är belägen nere vid Arena Skövde. Efter starten väntar en lång fin klättring upp mot toppen av Billingen, där även mål och tävlingsarenan är belägen. Klättringens första halva är på asfalt och andra halva på grus. Banan går sedan via Billingedepån, ut på stigarna ned mot Banvallen. Stigarna är en blandning av rotiga singletracks och motionsspår.

I backen ned mot den gamla ”Axvallabanan” finns det all anledning att ta det lite lugnt, för här är punkteringsrisken mycket stor. Väl nere på banvallen väntar klungkörning i ett högt tempo, ned till Ljungstorp. I Ljungstorp finns den första depån och även en teknisk zon. Banvallen fortsätter ytterligare någon kilometer innan de beryktat fina Öglundastigarna tar vid.  Efter ett antal fina stigar och små härliga uppförsbackar är det återigen en rejäl stigning upp mot toppen av Billingen där de som kör korta Billingeracet kommer att gå i mål medan övriga beger sig ut på sista loopen, Rydsloopen.

Rydsloopen har i huvudsak samma sträckning som 2018. Efter Ryds grottor väntar den magiskt fina Vitsippestigen. Sedan fortsätter banan genom Rånna Naturreservat med en förändrad passage av sjukhuset via 1km på Rånnavägen ned till Rydsskogen. Här väntar Donkelostigen, Krokodilstigen och Rekordstigen. Innan Rekordstigen finns loppets näst sista depå och efter Rekordstigen finns den tekniska zonen.  Det innebär cirka 17-18 km från Billingedepån. Därefter avlöser de fina stigarna och grusvägarna varandra i ett någorlunda flackt landskap på väg mot loppets sista depå, Ulveksdepån. Ulveksdepån är välbehövlig och har fullt sortiment. Sedan väntar den 5 km långa avslutningen som mestadels går uppför. 

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?
- Det är definitivt utförslöporna ner från Billingen mot banvallen, ner till Öglunda och den mycket härliga Vitsippestigen ned från Billingen. Det är utförslöpor där den tekniske åkaren kan tjäna tid men de kan också stjäla mer tid än det smakar om man inte har tungan rätt i mun. Ett ledord är att köra under sin nivå.  

Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?
- Utsikten från depån i Öglunda får man inte missa liksom markerna som förhoppningsvis även i år är täckta med vitsippor.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 
- Tävlingscentrum i år ligger framför Hagenstugan och där kommer cyklisterna att passera både på startloopen efter Caterpillarbacken och vid avslutningen av Öglundaloopen. Vi har i våra kartor pekat ut publikplatser vid tävlingscentrum, bakom "gamla" speakertornet och i Strupen. Här kommer det finnas cyklister under stor del av dagen. Skulle man vilja göra något annat under loppet tycker jag att man ska ta en fika från vår servering och kanske en promenad runt på Billingen. För de med små barn finns det en mycket fin lekplats nära tävlingscentrum.

Avslutningsvis vad vill ni skicka med som slutord till cyklisterna som anmält sig eller funderar på att anmäla sig till ert lopp?
- För att tydliggöra skillnaden mellan tävling och motionslopp samt att ge alla jämnare förutsättningar har vi i år två separata starter.
Tävlingsklasserna startar klockan 11:00 och motionsklasserna klockan 11:10. 
Vi har till i år ingen ungdomstävling men erbjuder ungdomar som är 11-14 år att köra 34km-loppet tillsammans med medcyklande vuxen.
15-16-åringar erbjuds att cykla 34km motion eller 40km motion.
Nybörjare 6-7 respektive 8-10år kan som tidigare år köra en 1km-bana på stadion med start klockan 9:30 respektive 10:00.

Klicka här för att anmäla er eller läsa mer på Billingeracet.se

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!