Rissveds och Wengelin startar i Vårgårda | Bicycling.se
MTB

Rissveds och Wengelin startar i Vårgårda

16 maj 2014

– Jag tävlar sällan i Sverige så det här ska bli väldigt kul, säger Jenny Rissveds inför Vårgårda MTB på söndag. Det är den enda UCI-sanktionerade MTB-tävlingen i Sverige.

För några år sedan var cykel bara ett redskap att ta sig till och från  hockeyträningarna med. Nu är Matthias Wengelin ett svenskt OS-hopp i mountainbike.
– Det är klart att jag drömmer om att vara med i Rio om två år. Jag ska göra allt jag kan för att lyckas där, säger den 26-åringen från Säter.

Ett steg på vägen är ett av säsongens få framträdanden på hemmaplan på söndag. Matthias ska köra i Vårgårda som fått Internationella cykelförbundets, UCI:s, klartecken att arrangera den första internationella tävlingen i Sverige på närmare tio år.
– Det här är viktigt, både för MTB-cyklingens utveckling och för möjligheten att skaffa rankingpoäng, säger Matthias.
Dalmasen, som bor i Skara och från och med i år tävlar för färska laget SCS Racing Team i Stockholm, är en av fyra i Team SWE Power, cykelförbundets och Sveriges Olympiska Kommittés satsning mot Rio 2016.
– För mig har det betytt väldigt mycket. Förutom ekonomiskt stöd har jag fått möjlighet att ta hjälp av ett helt batteri av resurser med fystränare, dietister och medicinsk expertis.

I kvartetten ingår också Jenny Rissveds, 20 år från Falun, som redan vunnit världscup i U23 klassen och tillhör den absoluta världseliten i sprint.
Jenny har varit förkyld de senaste dagarna men lämnade klartecken för start i Vårgårda på torsdagen.
– Jag körde ett intervallpass i onsdags och kroppen känns okej så jag bestämde mig för att ställa upp. Jag tävlar sällan i Sverige så det här ska bli väldigt kul, säger Jenny till worldcupvargarda.se.

Matthias är den ende i den tänkta OS-kvartetten som inte har något kontrakt med någon utländsk proffsklubb. Ett holländskt team var intresserat inför säsongen men Matthias valde att avvakta.
– Jag trivs med läget som det är nu. Sedan får vi se vad som händer inför nästa år.

© www.NICKMUZIK.com

Medan Jenny fått en flygande start i världscupen med både seger och andraplats har Mathias säsongstart varit så där. Sjukdomar, problem med ett knä och förlorade rankingpoäng har medfört sämre startpositioner i tävlingarna. 40:e plats i den första världscupen har de senaste veckorna ändå bytts till seger i belgiska Houffalize och en tiondeplats i Bundesligas premiäromgång.
– Jag känner att jag har laddat om. Jag vann i Vårgårda i fjol och målet är naturligtvis att försvara den titeln, säger Matthias.

Antalet anmälningar fortsätter att strömma in. Vårgårda CK räknar med att omkring 400 MTB-åkare kommer att tävla i terrängen runt Kesberget. Flera andra elitåkare är också anmälda som veteranvärldsmästarna Tommy Olsson, Norberg och Benny Andersson, Åstorp samt yngre landslagsåkare som Dennis Wahlqvist, Motala, Axel Lindh, SCS Racing Team och Martin Setterberg, IF Hallby.

Mer om Vårgårda MTB 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!