Så gör proffsen | Bicycling.se
MTB

Så gör proffsen

21 aug 2012

Hur ser egentligen yrkescyklisternas årskalender ut? Vad är skillnaden mellan cyklister idag och förr? Och hur skiljer sig mountainbike
från landsvägscyklister när det handlar om tävlingar, träning och specialisering? Andreas Danielsson ger dig en snabböversikt i proffsens vardag.

Landsvägscykling

Professionella landsvägscyklister har oftast ett tävlingsprogram som sträcker sig från februari till oktober. Det innebär att grundträningsperioden bara är knappa tre månader och på den tiden ska cyklisterna också hinna vila upp sig, inte minst mentalt. Något större utrymme för grundträning utan inslag av tävlingar finns alltså inte i landsvägscyklisternas tillvaro. Under tävlingsperioden på närmare nio månader genomför cyklisterna uppemot 100 starter, ibland ännu fler. Att topprestera vid samtliga tillfällen är otänkbart. Därför brukar proffsen dela in sitt tävlande i träning, preparation och prestation. Med träning menas att det egna resultatet är ointressant, här är det istället träningseffekten som är det väsentliga.

Även om cyklisterna ofta behöver fylla en funktion för det egna laget behöver ”träningscyklisterna” inte engagera sig alltför mycket mentalt, åtminstone inte innan själva tävlingen. Under en preparationsfas börjar cyklisterna närma sig perioden eller tävlingarna när de vill högprestera. Då är det viktigt att verkligen få en indikation om vart de står och om att allt ifrån fysik till taktik och material fungerar som det ska. Preparationsfasen är alltså cyklisternas motsvarighet till artisternas genrep. Med topprestation menas de tävlingar när cyklisterna vill köra på toppen av sin absoluta förmåga, där inget lämnas åt slumpen och där man inte sparar på några resurser.

Det ska tilläggas att långt ifrån alla cyklister har förmågan att höja sig själv till en nivå långt över det normala.Att dessutom göra det till önskade tillfällen kräver både rutin, kunskap och god självinsikt. De cyklister som klarar av att lyfta sig själv bäst brukar vara de du ser högst placerade på klassikerna, de största etapploppen eller på mästerskap. De cyklister som saknar förmågan att explodera på givna tillfällen brukar istället vara de som bokför sig själva i mitten och slutet av resultatlistorna under större delen av säsongen.

Många framhåller Claudio Chiappucchi och Gianni Bugno som historiens sista kompletta cyklister. De kunde vinna tidiga vårklassiker, utmana för en totalplacering på de största etapploppen och vara huvudpersoner på VM. Den typen av cyklister finns inte idag.

Mycket beroende på att konkurrensen hårdnat genom att vinnarcyklister i första hand siktar in sig på exakt den typen av tävlingar som passar den personliga profilen bäst. Undantaget är hjälpryttare, alltså den typen av cyklister som kanske inte har något vinnande vapen. Hjälpryttare får inte lika mycket uppmärksamhet som de stora stjärnorna men deras insatser respekteras oerhört mycket inom proffsklungan. Förutom att hjälpryttare många gånger har en otacksam uppgift brukar deras tävlingsprogram också vara mer välfyllt än de största stjärnorna som har en större frihet att designa sitt tävlingsprogram utifrån vad som krävs för att göra önskade resultat.

Mountainbike

Mountainbikecyklisterna har precis som landsvägscyklister en tävlingsperiod från
tidigt i februari till slutet av oktober. Men till skillnad från landsvägscykling handlar mountainbike (crosscountry) om 1,5–2 timmar långa tävlingar på helgerna och inte
några etapplopp. Den totala tävlingsvolymen för mountainbikeeliten brukar vara mellan 30–50 starter varje år. Det innebär att crosscountrycyklisterna får ett större utrymme mellan tävlingarna som behöver fyllas ut med nödvändig träning.

Landsvägscyklister som till exempel är duktiga spurtare och kan vinna tävlingar brukar välja bort den typen av tävlingar där de på förhand vet med sig att de inte har någon chans. Eftersom det inte fungerar i mountainbike måste de cyklisterna istället försöka förändra nyanserna i sin kapacitetsprofil inför viktiga tävlingar. Vet man till exempel att en världscuptävling kommer att vara extremt kuperad lägger man extra fokus på backträning tiden innan tävling, kanske i kombination med att kapa lite vikt. Om tävlingen istället är tekniskt svår lägger man istället in lite extra teknikträning och helkroppsträning.

Den största träningstrenden på senare tid inom mountainbike är styrketräning och öppenheten för alternativ träning. Tidigare har mountainbikecyklister varit lika rädda som landsvägscyklister för hög vikt. Men nu börjar allt fler, även i landsvägscykel, inse betydelsen av att vara genomstark. Dessutom har man på senare tid upptäckt att muskelceller som inte direkt är inblandade i arbetet att cykla ändå fyller en funktion när det handlar om att ta hand om mjölksyra och därmed förbättra återhämtning och långvarig prestation.

I crosscountry kan man inte bygga en karriär på att specialisera sig. En världscyklist måste i första hand kunna hävda sig i världscupen och på mästerskap. Och på de tävlingarna skiftar inriktningen och karaktären ganska mycket beroende på vart tävlingen körs. De flesta cyklister tillhörande världseliten är duktiga tekniskt, de kan klättra, de kan hantera lera och regn, extrem värme och hög höjd.

Det finns en spridning som gör att resultaten skiljer sig beroende på aktuella omständigheter. Men det finns inget utrymme att enbart vara duktig på kuperade tävlingar eller extremt tekniskt svåra tävlingar. Däremot finns downhill, 4X och eliminator som alternativa discipliner under mountainbikens paraply.

Vad som däremot vuxit på senare tid är etapploppen i mountainbike. Världseliten brukar i första hand använda etapplopp som träning när de lägger fokus på volym. Samtidigt har det sedan några år vuxit fram särskilda långlopps- och etapploppscyklister som fokuserar hårt på det ständigt växande flerdagarstävlingarna runt om i världen.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!