Så laddar du för Cykelvasan! | Bicycling.se
MTB / Cykelvasan

Så laddar du för Cykelvasan!

1 aug 2019

Du kan ha tränat i ett år, eller flera, och ändå kan det du gör sista veckan innan vasan stjälpa eller hjälpa dig på din väg mellan Sälen och Mora. Här är några av våra bästa tips inför veckan som kommer.

Veckan innan vasan gäller det att få till rätt balans mellan vila och träning. Vilar du helt kommer du med stor sannolikhet ha tunga ben när starten väl går. Tränar du för hårt kommer du ha ben som snart kommer prestera ganska dåligt  där på vägen mellan Sälen och Mora.  

 – Veckan innan ett lopp kör jag inte speciellt hårt utan lägger mitt fokus på lågintensiv träning. Ju äldre man blir desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig. För mig är det viktigt att strunta i ”slaskpassen”. Jag vill kunna styra mitt tempo själv veckan innan ett viktigt lopp. Då måste jag tyvärr tacka nej till passen med minna vänner. Jag försöker att köra ett eller två pass innan en tävling där jag kör stig, på så sätt blir det naturliga intervaller där pulsen höjs något utan att komma upp i max. Det är även ett perfekt tillfälle att kolla så att cykeln fungerar som den ska och att vi tillsammans är redo för race, säger Karin Hedlund, en av deltagarna i Team Bicycling och som har tävlat långlopp längre än vad de flesta ens har cyklat.

Karin Hedlund i Team Bicycling

Ladda rätt

Sätt din vätske- och energiplan för loppet! Det är så lätt att du kommer hem med alla bars kvar i fickan eller att du inser att du bara ha tagit en gel, inte konstigt att det gick långsamt på slutet då. Detta är en minst lika viktig förberedelse som att du packar ner din hjälm. Undvik att testa nya saker på själva tävlingsdagen, och ingår det i din plan att ladda upp på energistationerna, försök testa utbudet i förväg. Cykelvasan sponsras av Enervit och deras energi hittar du på de flesta håll runt om i landet. Vill du slippa fippla med flaskor och langning är vätskerygga ett bra val som även används av flera av proffsen. 

Har du laddat upp dåligt kommer du inte kunna energikompensera under själva loppet. Det finns en massa olika skolor där ute om vad och hur man ska äta innan loppet, men hemligheten är att i stora drag faktiskt äta precis som du gör, kanske bara lite mer och med en smula mer finess. Undvik exempelvis att äta tung fiberrik mat dagen innan eller på morgonen innan loppet. Ha exempelvis i stället sylt på gröten och strunta i nötterna och frukten just denna morgonen, och ligg lågt med bladiga fiberrika grönsaker.

Det finns även en vinst i att veta eller påminna dig själv om var dina gränser går. För har du väl gått tom på energi så är det väldigt svårt att ta sig tillbaka. Då handlar det mer om att överleva in i mål. När ett mountainbikelopp är så pass långt som Cykelvasan ska man tänka på att tröttheten inte är linjär, du kommer att ha toppar och dalar i din energinivå. Är du dålig på att käka för att du glömmer av, programmera din dator eller klocka med ätpåminnelser. Ett nyckelvärde är att få i dig ca 60–100 gram kolhydrater i timmen. Så ett knep kan vara att käka en gel eller del av en kaka var tjugonde minut.  

Efter loppet är alla trötta och vill bara hem, men det behövs såklart energi så snart som möjligt efter loppet för att påskynda återhämtningen. Nobba inte maten som serveras efter målgång, ät den gärna med en mugg sportdryck eller varför inte en kall alkoholfri öl.

Viktigast av allt är att ha roligt och göra det bästa loppet du kan göra utifrån din dagsform. 

Lycka till på årets Cykelvasa! 

Mer läsning:

Våra 10 bästa tips inför Cykelvasan 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioett med siffror i fältet här

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!