Stigcyklistens sju budord | Bicycling.se
MTB

Stigcyklistens sju budord

  Foto: Matti Rapila Andersson
27 jun 2019

Ledare: Ett blygsamt förslag till ett ”rules of the trail” på svenska 

Med viss risk för att framstå som tjatig ska jag återigen lyfta frågan om konflikter i skogen. Men med ökad popularitet för stigcykling och inte lika ökande förståelse från andra ickecyklister i skogen kommer det troligtvis vara en brännande fråga de kommande åren. Och mycket handlar om hur vi cyklister beter oss i skogen och vilket ansvar vi själva tar eller inte tar för situationen.

Internationellt finns det lite olika informella regler kring hur cyklister ska uppföra sig i skogen, bland annat har IMBA (international mountainbike association) sin ”rules of the trail”. Men de rimmar inte helt med svensk allemansrätt och den öppna stigkultur vi har här. Så för att kanske komma ur vår egen rundgång lite, här är vårt förslag till en samling ”regler” eller snarare ett kodex för oss svenska stigcyklister att leva efter.

STIGCYKLISTENS SJU BUDORD

  1. Cykla bara där du vet att du faktiskt får.
  2. Respektera andra på stigen. Lämna företräde för vandrare och ryttare och var inte främmande för att du ibland kan behöva stanna helt. Använd gärna en stiganpassad ringklocka även i skogen.
  3. Lär dig allemansrätten och hur den påverkar dig. Värna om det du vill njuta av, vår gemensamma natur.
  4. Sladda inte, att låsa hjulen i onödan bidrar mest med slitage och ger oss cyklister dåligt rykte.
  5. Undvik att cykla över känsliga marker och på de allra våtaste dagarna.
  6. Ta med ditt – och även andras – skräp hem.
  7. Hälsa! Var den trevligaste personen i skogen.

Har du som individ eller kanske som organisation förslag på hur vi ska göra detta eller en liknande formulering till någon form av standard, hör av dig. För detta är ett jobb vi behöver göra tillsammans!  

Bäst just nu:
I maj fick vi för första gången på två år återse Jenny Rissveds på den internationella tävlingsscenen när hon körde världscupen i Nove Mesto, en minst sagt glädjande återkomst!

Sämst just nu: 
På temat för ledaren känns det mindre kul att två cyklister på Hisingen i Göteborg ska ha skrämt slag på en häst så till den grad att den blev vettskrämd, galopperade rakt över ett stup och blev såpass skakad att den fick avlivas. Hade cyklisterna hållt sig till regel #1 hade hästen fått gallopera vidare ett bra tag till och den redan ansträngda relationen mellan ryttare och cyklister hade inte fått sig denna onödiga törn.

 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-09-03 18:43   lars bengtsson

vettiga punkter du tar upp✅
hur tänker du kring El-mtb på våra stigar o i våra skogar?

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!