Inte ännu ett apokalyptiskt inlägg - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

Inte ännu ett apokalyptiskt inlägg

25 mar 2020
av: Ingrid Kjellström

Måste börja med att skriva med att jag har det bra. Min semester och mina träningsplaner blev som bekant inställda. Men jag har turen att ha ett jobb dit jag bara kunde hoppa tillbaka in på kort varsel och som tillämpar rotation på kontoret. Dvs, de flesta dagar kan jag jobba på kontoret och min vardag har inte förändrats avsevärt. Jönköping har ännu inte förvandlats avsevärt heller.


Från helgens stigfinnande - Taberg söder om Jönköping - the offroad version. Foto: Tobias Dahlberg.

Har väl dock gjort det jobbigt för mig själv - från att ha haft Cape Epic som ett stort intresse har jag istället börjat lägga orimligt mycket tid på att bevaka *****19. Läser nyheter, lyssnar på radio, ser filmklipp. Har tentaklerna ute för att jaga något positivt i flödet. Någon positiv nyhet som säger att - nu vänder det! Det har ännu inte gått så bra - de goda nyheterna lyser med sin frånvaro - och ofta stänger jag ner alla webbläsare och radion med svansen mellan benen och tänker att "nej nu ska jag sluta med det här knarkandet av nyheter".

... för att sedan glömma bort detta och gräva ner mig i nyheter igen halvtimmen senare... Önskar att jag kunde vara en kreativ eller modig person som skapade roliga filmklipp om folk som åker till fjällen eller skrev peppande inlägg på Facebook till min omgivning. Men nej, jag är en passiv media-konsument som enbart gör mitt eget humör sämre genom detta beteende. 

Nu har jag skrivit ner detta och därmed blir det kanske enklare att sluta läsa nyheterna.
Alltså, ser någon mig scrolla på mobilen får ni gärna säga åt mig att lägga ner.

Jag tror att vi är många cyklister som har gått från att sörja våra inställda event till att lyfta blicken inse att hela världen faktiskt skakar just nu. Och insett att våra planer, typ tävlingen i april eller resan till Mallis som har blivit inställda, är väldigt små paranteser i sammanhanget och att fokus måste läggas på helt andra utmaningar just nu.

Att få tävla i sin hobby är på många sätt och vis något som kommer allra högst upp i behovspyramiden för oss människor. Att få stå frisk och pigg på en startlinje är en lyxvara. Hur som helst tycker jag synd om alla som fått ställa in sina planer - allra mest kanske dem som tränat inför OS i många år. Kan inte tänka mig den besvikelsen. Själv laddade jag ju för Cape Epic i ca ett halvår innan det blev inställt, och det kommer ta en stund för mig att bearbeta. 

På tal om Cape Epic, så har hela Sydafrika total lock-down just nu. På lördag skulle jag ha lämnat landet enligt min ursprungsplan. Hade jag varit där nu hade jag alltså tvingats låsa in mig... När jag kom dit för snart tre veckor sedan så hörde jag inte namnet på något virus under en veckas tid. Det är lite läskigt.. hur saker och ting händer så snabbt.

Hur som helst  - nu tänker jag inte skriva något mer deppigt i detta inlägg. Det går ju att sia om hur mycket utför det går på samtliga plan i samhället i evigheter. Internet behöver inte fler apokalyptiska inlägg. Därför försöker jag här och nu skriva ner lite positiva saker som kommer med att ingenting är som vanligt just nu (många av dessa saker har upprepats på flera bloggar osv tidigare, tack för inspo):

 • Att få åka på såna "lyxevent" som tävlingar och resor kopplade till sin hobby tror jag att vi kommer uppskatta mer framöver - när världen börjar likna sig själv igen. Alltså jag vill ju slå mig själv i ansiktet för alla de gånger som jag gnällt dagen innan en tävling över sådana skitsaker som att benen inte känns 100 eller att vädret är lite för kallt för min smak. Just nu skulle jag ju göra vad som helst för att få nåla på mig en nummerlapp.

 • Majoriteten av er som läser detta tillhör antagligen den del av befolkningen som tränar på rutin och förberett er länge på någon form av utmaning. Starka människor alltså. Dessa utmaningar ni tränat inför var antagligen att cykla snabbt runt en sjö i Södra Sverige, eller att typ köra snabbt på MTB. Nu skjuts dessa utmaningar upp - men jag tänker att ni oavsett detta står väl rustade inför fler sorters utmaningar. Som denna med ****19. Vägarna fram till det stora målet har ritats om, man blir stark i motvind osv... ush såna klischéer. Men jag tror att ni vet vad jag menar. Hoppas att ni inte slutar att ta hand om er bara för att ni just nu inte har ett datum för när världen blir normal igen.
 • Nu går det att leka med sitt träningsschema. Trissa på distanspassen, springa i skog istället för att cykla, ta sovmorgon och strunta i att träna - what ever floats your boat.
  Jag tänkte ett tag att jag absolut inte ville släppa upp den form som (jag tror) att jag hade inför Cape Epic. Sen pratade jag med min coach Michael Olsson och tänkte om. Han ordinerade inte massa distanstimmar, utan tipsade om att spara på motivationen tills tävlingarna (förhoppningsvis drar igång). 

  Jag älskar att ha ett träningsschema. Eller snarare - jag älskar att planera och veta vad som händer framöver. Och inte minst gillar jag att bocka av avklarade pass på Todays Plan. Men just att planera och veta vad som händer - är det sista som världen bjuder in till just nu. Därför ska jag försöka öva på att gå mer efter skallen på daglig basis. Nyttigt för ett control freak. Bara jag får upp pulsen ett par gånger varje vecka och inte sätter press på mig själv, tänker jag. Vi får se hur det går med detta. Stor risk gör att jag kommer köra massa timmar av gnet, för det tycker jag är roligt (Vättern-tant 4 life). Men jag ska försöka att köra mycket stig också + att träna med snabbingar som hänger av mig så fort det blir klubbtränings-läge och ljusare kvällar (fingers crossed för att inte denna typ av aktivitet blir förbjuden). 

 • Det verkar ha blivit extremt hippt att vistas i naturen för gemene man. Hade svårt att cykla på min standard grusväg i helgen pga så många människor som skulle ut i friska luften och grilla. Det glädjer mig!


   
 • Nu finns det tid för att cykla och upptäcka alla de där stigarna och vägarna som man lagt till på sin "to-do-list" men som man aldrig hunnit med. För att man ofta är för stressad med att få ihop sina intervaller, komma hem i tid, cykla med bra snittfart osv annars. Utövade själv detta i helgen och var ute större delen av lördag söndag. Det blev ca 8 h cykeltid och X timmar för foto, fika och njutande av solen. 

 • Det finns även tid för att göra en ordentlig kartläggning av Strava-segment i sin omgivning som man gärna vill övervinna. Krigandet om KOM / QOM - kronorna kan även anpassas till väder och vind, en noggrann studie av SMHIS väderleksrapport och Stravas segment explorer är ett vinnande koncept.

 • Är det någon som någonsin känt sig redo för tävlingspremiären på våren? Jag tror inte det. Tycker att folk alltid jämrar sig över att "träningen inte gått som planerat i vinter" osv och har många ursäkter för att tävlingsstarten inte kommer gå som planerat. 
  I år har ingen anledning till att gnälla. Förväntar mig att alla är riktigt motiverade och att vi får slippa gnäll på startlinjerna, när än det nu blir. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet här


Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!