Ingrid och Hanna | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Blandade äventyr med Hanna och Ingrid

Mest lästa


Etiketter

  1. > mtb
  2. > MTB Resa

Att tävla MTB i 30 mil

2 jul 2019

"Menar du att du ska cykla 30 mil på semestern? Frivilligt? Vadå, är det typ Vätternrundan eller?".

Snacket kring semestern har gått varmt på jobbet under de senaste veckorna. Jag har nästan försökt att undvika det.

"Nej, eh, jag ska inte köra 30 mil på landsväg utan på MTB. Och ingen snitslad bana utan att navigera ingår i tävlingen".

Det är läskigt att behöva svara kollegorna som ifrågasätter mina semesterplaner. Det kändes helt OK i vintras, när augusti månad ännu låg långt framme vid horisonten. Nu är det mindre än en månad kvar till jag och Hanna Näslund reser till nordligaste Norge för att cykla 30 mil på Offroad Finnmark 300 .

ulricehamn

Jag har cyklat mer stig i år än någonsin tidigare. Det kommer behövas till Offroad Finnmark. Foto: Chris Lanway

Hur förbereder en sig för detta? Ett lopp som till och med får Abloc Winter Challenge (330 km runt Vättern i december på dubbad cykel, det längsta och tuffaste event jag kört) att blekna i jämförelse. 

Jag har tävlat ganska mycket under våren. I långlopp, XCO och på landsväg. Jag tror att det ger den bästa möjliga träningen. Inte för att något långlopp i Sverige mäter 300 km. Men för att det är under tävling som både kropp och knopp pressas till gränsen. Övning i att hantera sig själv med adrenalin och puls nära max. Och framförallt kanske övning i att hantera sig själv under med- och motgång. För jag tror att jag och Hanna kommer att få uppleva båda delarna, under den långa tävling vi ska genomföra. 

Hanna, min lagkamrat och tidigare multisportare som är skicklig på att tävla länge. Guld värt. 

Även fast jag trampat ihop många mil under våren kommer jag nog aldrig känna mig fullt redo inför detta mastodont lopp. Det finns så mycket som kan hända på vägen. Mina största orosmoln är:

  • Tekniska problem. Dels för att jag inte har MVG i cykelmekande och blir orolig av blott en punktering. Men allra mest för att jag bara kan föreställa mig hur myggbiten en skulle bli - svettig i kortbrallor i nordligaste Norge i augusti. 

  • Batterier. Dels batterierna (läs: krutet) i benen. Men också på cykeldatorn givetvis. Om mitt längsta MTB-pass någonsin inte skulle loggas på Strava skulle jag bli så extremt bitter (funny cos its true). Skämt och sido så kommer datorn vara nödvändig till navigering över fjällen. Livsviktigt.

  • Att cykla efter midnatt. Starten för loppet går klockan 18.00 den första augusti. Estimerad tävlingstid - 20 timmar +++. Senast jag motionerade runt midnatt var under Nattvasan 2018. Är extremt glad över att jag inte hamnade på film då. Jag hasade fram i spåren. Jag är inget nattdjur. Däremot har Hanna tävlat under flera dygn tidigare, under multisporttävlingar. Tänker att hon får lära mig allt hon kan inom nattugglande.
  • Vädrets makter. Alta ligger långt upp i Nordnorge. Blir alltid lika chockad när jag googlar fram kartan. Kanske blir det ruskigare väder än när jag cyklade runt Vättern i december förra året (temperatur runt nollan). Då blir jag inte heller särskilt kaxig.

rallarloppet

Att ha en god vän vid sin sina är bästa möjliga uppladdning inför Offroad Finnmark. Foto: Eskil Laago. 

Slut på orosmolnen! Jag är extremt taggad på att få tävla i Sveriges grannland Norge. Jag spänner bågen hårt och drömmer om en pallplats - vid målgång fredagen den 2 augusti. Laddar upp till detta med SM i både XCO och XCM (långlopp) samt en resa till nordligare breddgrader i Sverige. Stay tuned!

/Ingrid

THE road to Offroad Finnmark 300

16 jan 2019

Vad blir kombinationen av Vätternrundan och ett långlopp? Om man tar Vätternrundans distans och ett långlopps snårigaste stig. Och adderar vidsträckta fjäll och midnattssol och plockar bort de orange vägbeskrivningspilarna. Då får man Offroad Finnmark.

offroad finnmark

Offroad Finnmark är en MTB-tävling som funnits sedan 2008. Det var då några cykelentusiaster i Alta i Nordnorge som, inspirerade av hundspannstävlingar, drog en rutt på 70 mil över fyrhjulingsspår, myrar, några hundra bäckar och en och annan älv och terräng som inte alls är cykelbar. Det är sedan dess världens längsta MTB-lopp och vinnartiden brukar ligga runt cirka 70 timmar.

Tycker man att cirka ett – två dygns tävlande är en tillräcklig utmaning finns även Offroad Finnmark 300. Alltså samma koncept som sin längre storasyster till tävling men ”bara” 30 mil långt.

Transalp 2018

Nu börjar vi närma oss något. Nu börjar vi närma oss att jag får fylla i det tomrum som jag haft i kroppen sedan slutet på juli 2018. Alltså någon vecka efter det att jag och Hanna gick i mål i Bike Transalp. Jag tror att alla som tränat inför och checkat av ett stort mål känner igen känslan.

Den infinner sig när benen börjar bli cykelbara igen och man kommer på sig själv med att sitta och stirra sentimentalt på sin finshermedalj/bilder från loppet. Smärtan som det kostade att få den där medaljen är bortglömd och man vill bara ha mer. Mer planer att rita in med versaler i kalendern. Mer utmaningar att se fram emot och träna till. Mer mål att se framför sig i skallen när vinterns trainerpass är som tyngst.

Jag och Hanna Näslund ska alltså köra Offroad Finnmark 300 i augusti i år!

Bike Transalp 2018 Livignio

Nya målbilden i min skalle ser numer ut såhär: jag kommer i början av augusti cykla smidigt fram på single-tracks med höga fjäll som bakgrund. Mina ben kommer vara starka som stål och inte beröras av vare sig distansen eller myggen som kommer slå följe med oss. Jag ska inte heller bonka eller köra vilse (det ingår alltså egen navigering i loppet. Inget ”stänga av hjärnan och följa efter orange pilar” som jag annars är van vid) på grund av de men distansen kan föra med sig.

Att jag ska få genomleva allt ovan tillsammans med Hanna är helt fantastiskt!

Offroad Finnmark 300 är inte lika galen som 70-mila-varianten, men den har ett större tävlingsmoment i sig. Förra året ställde flera damlag upp och i vinnarlaget fanns samma tjej som även vann Cykelvasan någon vecka senare. Jag och Hanna har en klar bild framför oss: vi kommer från och med nu att träna stenhårt för att nå en topplacering på loppet.

Det är enkelt att skriva sisådär åtta månader innan start! Det kommer inte bli enkelt. Men jag hoppas att ni hänger med. Den här bloggen är startskottet på min och Hannas nya utmaning och Bicycling kommer finnas med oss hela vägen in i mål.

alta

Vill man läsa mer om Offroad Finnmark och kanske anmäla sig själv finns mer info här.

/Ingrid

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Error: E_WARNING: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/1000272280/media/recent/?access_token=1000272280.39199be.65d44a00750449759a3e2a9d226b1022&count=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 23
Error: E_WARNING: Invalid argument supplied for foreach() in /local1/bicycling/git/communitylib/communitylib-components/php/formatters/pagecomponent.php(303) : eval()'d code, line 31
Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!